Hopp til hovedinnhold Hopp til skeboks Hopp over bndkommandoer

Hans Fredrik Nordhaug - Bloggen Informatikk-snakk

Getting Shit Done With A Computer

Fra Coding 2 Learn: What Exactly Are We Teaching Anyway?:

Getting shit done with a computer is at the end of the day, what I’d like every kid to be able to do. Regardless of what you call my subject, I’ll always teach students how to get shit done with a computer, as that’s what I think they need to know.

Kunne ikke vært mer enig.

Bruk av screencast i undervisning

Jeg bruker screencast-programmet CamStudio for å ta opp det jeg gjør på skjermen, for å hjelpe studentene med å løse oppgaver i mine kurs. Jeg bruker det faktisk for å ta opp forelesningene min også.

CamStudio er gratis (fri/åpen programvare) og dermed et bra alternativ til Camtasia som sikkert flere kjenner til.

Jeg har, hovedsakelig for å hjelpe kolleger, lagd en screencast om mitt oppsett av CamStudio (som altså er tatt opp med CamStudio). Bla gjennom en kort presentasjon eller gå direkte YouTube til for å se selve videoen.

Lesetips 1 - multitasking og akademiske snarveier

Jeg tviler på at dette blir en serie, men for å være sikker så er dette altså "Lesetips 1":

  • Hvor var jeg?

    En artikkel om multitasking skrevet av Lone Frank som er vitenskapsjournalist i danske Weekendavisen, publisert i Morgenbladet. Det er jo skrevet mye om dette før, men hun tar for seg masse forskning som viser hvor dårlige vi er til å multitaske. Verdt å lese selv om jeg gjerne skulle hatt en referanseliste til slutt.

  • En vandring på akademiske snarveier

    En artikkel om sitering og kildesjekk skrevet av Ole Bjørn Rekdal, publisert i Uniped 1/2012. Med utgangspunkt i historien om jerninnholdet i spinat viser han hvor vanskelig det kan være å få ting rett - særlig hvis man ikke går til primærkilden ... Velskrevet og lærerikt.

Drupal 7 gotchas

De siste årene har jeg brukt Drupal som publiseringsløsning/CMS i kurset IBE101 Web og media. I år bestemte jeg meg for å hoppe på Drupal 7 som ble sluppet 5. januar. Det var kanskje litt overmodig siden kurset startet allerede uka etter, men det har stort sett gått bra.

De største problemene/gotcha-ene for oss har vært:

Les mer

Bruk av sosiale medier blant 10.-klassinger i Romsdal

I forbindelse med karrieredagene for 10. klassingene i (Møre og) Romsdal, var ca 900 ungdommer på besøk på Høgskolen. Jeg lagde et lite opplegg for dem hvor de lærte litt om (begrepet) sosiale medier, lekte litt med Twitter og deltok i en liten spørreundersøkelse om sosiale medier. Siden hele 485 av ungdommene tok seg tid til å svare, vil jeg gjerne legge ut resultatene slik at andre eventuelt kan bruke dem. Med et såpass stor tallgrunnlag fra byen Molde og omliggende småsteder i Romsdal, bør undersøkelsen være representativ nok til å brukes.

Hovedkonklusjonene er:

  1. Facebook dominerer.
  2. 10.-klassinger bruker ikke Nettby (lenger). Muntlig tilbakemelding (fra mange) er at Nettby er for barneskoleelever ...
  3. Majoriteten publiserer multimedia og kommenterer saker på nettet, men de blogger ikke (lenger).

Les mer

Kvalitetskonferansen 2008

Jeg deltar på norge.no/DIFI sin konferanse Kvalitet på nett 2008 - er web 2.0 og sosial web til nytte for offentlige nettsteder? Prisen for beste offentlige nettsteder 2008 skal deles ut, men for å være ærlig er nok himolde.no sjanseløs - vi er fornøyd hvis vi får bedre vurdering enn i fjor.

Ellers gjør jeg et lite forsøk på å dekke konferansen over Twitter - se min Twitter konto. (Ja, jeg er på Twitter.) Jeg har også prøvd å bruke såkalte HashTags - se taggen kvalitet2008.

GNU er 25 år!

Denne måneden er det 25 år siden Richard Stallman annonserte at han ville lage GNU - et komplett UNIX-lignende operativsystem som skulle være, og er, fritt. Hvis dette er helt nytt for deg, sett av fem minutter til å se filmen Happy birthday to GNU med Stephen Fry.

De fleste har etterhvert hørt om Linux-distribusjoner som Ubuntu (som er basert Debian), og mange har skaffet seg små, billige bærbare datamaskiner til ca 2.500 kroner som bruker "Linux styresystem" (som det står i annonsene). De færreste innser at de høster godene fra et fantastisk dugnadsarbeid og at de i anstendighetens navn burde gi noe tilbake. Hvis man ikke kan programmere eller oversette (og dermed rette og forbedrede de frie og åpne dataprogrammene), bør man vurdere å støtte Free Software Foundation eller en av de fri, åpne dataprogrammene direkte.

RPNBuddy er død, lenge leve RPNChat

RPNBuddy har lenge vært utilgjengelig. Jeg kontaktet forfatteren, John Graham-Cumming, og han var så vennlig å gi meg kildekoden (under GPL v2). Jeg forbedret koden litt og har nå startet opp igjen tjenesten med navnet RPNChat. (Kontoen RPNBuddy er tapt.) Tjenesten skal være tilgjengelig 24/7 - gi meg beskjed hvis den er utilgjengelig eller hvis du vil ha tilgang til kildekoden.

In English: RPNBuddy has been unavailable for some time. The author, John Graham-Cumming, generously gave me the RPNBuddy source code (under GPL v2) and I have relaunched the service as RPNChat. (The account RPNBuddy was lost.) Let me know if the service is down (or you want to look at the source code).

PS! John Graham-Cumming has written about the relaunch - RPNBuddy returns as RPNChat.

irc.uib.no lagt ned

Før IM / direktemeldinger var det noe som het Internet Relay Chat (IRC). Da jeg studerte brukte jeg alltid irc.uib.no - som altså ble lagt ned 16. februar. Takk til Hans Morten Kind som holdt liv i tjeneren så lenge.

Test av nettsikkerhet

I kurset INF775, som inngår i vår fleksimaster, har to studenter satt opp en maskin for å se hvor mye uønsket aktivitet det er på nettet. Dette er en av fire prosjektoppgaver i kurset som foreleses av Bjørn Jæger. Maskinen/tjeneren er helt ny og ukjent - hvor lang tid tar det før den blir oppdaget og forsøkt utnyttet, og hvilke angrep vil vi se? Maskinen kjører kun en nett- og SSH-tjener, men portskanning blir logget. Resultatet av forsøket/testen blir oppsummert her.

Søk

Drevet av PivotX - 2.3.11
XML: RSS-strøm (2.0)
XML: Atom-strøm